
Wanneer een kind, jongere of ouder iets ergs heeft meegemaakt, kan dit langdurige gevolgen hebben, zelfs als het al in een vroeg stadium van het leven gebeurde. Traumatische ervaringen kunnen variëren van ruzies en geweld tussen ouders, mishandeling, ziekte, ongevallen tot pesten. De impact kan direct na de gebeurtenis merkbaar zijn, maar soms komen de gevolgen pas later naar boven. Dit kan zich uiten in herbelevingen van de gebeurtenis, slaapproblemen, vermijdingsgedrag of stemmingswisselingen. Bij kinderen en jongeren is het soms moeilijk om trauma te herkennen, aangezien de symptomen per leeftijdsfase verschillen en ze vaak niet over hun ervaringen praten, bijvoorbeeld uit angst of loyaliteit naar de dader.
Symptomen van trauma kunnen bij jonge kinderen moeilijk te herkennen zijn, omdat ze nog niet goed kunnen communiceren. Toch kunnen ze tekenen vertonen zoals slecht eten, onrustig slapen, veel huilen, angstige blikken en regressie naar jonger gedrag. Bij kinderen van 4-6 jaar kan trauma zich uiten in prikkelbaarheid, terugtrekken of moeilijk tot rust komen. Bij oudere kinderen, van 6-12 jaar, kunnen concentratieproblemen, lichamelijke klachten, slaapproblemen en dwangmatige gedachten optreden, vaak met verminderde schoolprestaties. Vanaf 12 jaar komen de symptomen overeen met die bij volwassenen, zoals angst, schuldgevoelens, stemmingswisselingen, alcohol- of drugsmisbruik en risicovol gedrag. Het is belangrijk om alert te zijn op trauma, maar altijd kritisch te blijven, omdat niet elke gedragsverandering direct te maken heeft met trauma.
Wanneer je te maken hebt met problemen die mogelijk wijzen op trauma, kan ik jullie in mijn praktijk begeleiden en ondersteunen met therapieën die zijn afgestemd op jullie specifieke situatie.